Ekonomi

Tarman: Yabancı girişinde durum hâlâ bıçak sırtında

Bloomberg HT’ye konuk olan Deutsche Bank Londra Başkan Yardımcısı Ozan Tarman, ABD Merkez Bankası (Fed), Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) para politikasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. . Tarman ayrıca Türkiye’ye yabancı fon girişi ve enflasyon varsayımlarını da paylaştı.

Fed’in faiz kararı ve bankanın enflasyonla mücadelesine değinen Tarman, 1,5-2 yıldır enflasyon çabasının kaynağının arz olduğunu düşünenlerin haklı çıkmaya başladığını söyledi. Önce pandeminin, ardından da Ukrayna savaşının enflasyona büyük etki yaptığını belirten Tarman, “Artık arz tarafındakilerin eli çok daha güçlendi. Büyük ihtimalle hem Powell hem de Lagarde’ın yapacağı şey faiz indirimi olacak. “Bu yapıldıktan sonra gelişmekte olan piyasalarda yerel menkul kıymetlere giriş devam edecek.” söz konusu.

Tarman, Fed ve ECB’nin faiz kararına ilişkin tahminlerinde şu ifadeleri kullandı:

“Dolar biraz daha karmaşık. Rüzgâr yeniden dolar lehine esmeye başladı. Şu anda piyasalar ECB’nin faiz oranlarını daha erken düşüreceğini düşünüyor. Bu durum Lagarde’ı Nisan ayında faiz oranlarını neredeyse yüzde 90-92’ye indirmeye itiyor. Fed’in Mart ayına ilişkin beklentileri daha düşük. ABD faiz oranlarını düşürdüğünde gelişen piyasalara para girişi devam edecek. Deprem nedeniyle Japonya Merkez Bankası’nın faizleri normalleştireceği beklentisi bir miktar ertelendi. Belki Nisan, belki Mayıs… Bunlar da dolara yardımcı oldu.”

“Takas hatlarının açılmasında yavaş ilerlemek gerekiyor”

Fon akışı açısından nasıl bir yıl beklediğini anlatan Tarman, değerlendirmesinde Türkiye’ye yönelik yıl sonu enflasyon iddialarını da paylaştı. Tarman, geçen yılın kasım ayından itibaren 5-6 yıldır ilk kez gerçek yabancı ilgisinin görüldüğünü, hem Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e, hem de TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan’a güven verildiğini belirtti. Tarman sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ancak yatırımcılar bunun her zaman gerçekleştiğini görmek istiyor. Ülkemiz için daha da değerli olan kalıcı yatırım ve STA’dır. Bunların gerçekleşmesi için çok daha fazla istikrar gerekiyor. En büyük ilgiyi 5-6 yıl sonra görüyoruz. Sonbahar itibarıyla baz etkisi rüzgarını arkamızda bırakacağız. Resmi iddiamız, enflasyonun 2024 sonunda yüzde 45’e düşeceği ve bu rakamın Merkez Bankası tahmininin biraz üzerinde olacağı yönünde. Döviz riskini alan fonların Türkiye’ye ilgisi son 5 yılda zirvede. Fed faiz oranlarını düşürdüğünde gelişen piyasalara girme yarışı başlıyor. 7-8 yıldır beklediğimiz yabancı girişinde durum hâlâ bıçak sırtında. “Takas hatlarının açılmasında yavaş ilerlemek gerekiyor, aceleye gerek yok.”

gursuajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu